Van het veld tot je bord: verzekeringen voor de voedselketen

Van grondstof tot afgewerkt product; onze voeding legt een hele weg af vooraleer het op ons bord belandt. De bedrijven en activiteiten binnen de voedingsindustrie zijn erg uiteenlopend. Het verzekeren van de risico’s van elke specifieke speler in de keten is daarom een uitdaging. In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, neemt verzekeringsexpert Charlotte De Bruyn het woord. Zij vertelt over de belangrijke maar kwetsbare positie van de voedingssector in de Belgische economie en hoe een toekomstgericht verzekeringsbeleid soelaas biedt.

De voedingsindustrie is cruciaal voor de Belgische economie. Het is de grootste industriële sector van ons land en zorgt voor één vijfde van de jobs. Dat deze industrie een belangrijk deel vormt van onze welvaart, blijkt ook uit het volume aan goederen dat jaarlijks wordt geëxporteerd naar het buitenland. Tel daarbij nog de vele toeleveranciers die afhankelijk zijn van deze sector en de omvang en het belang zijn meteen aangetoond. Als makelaar helpen wij om de risico’s van jouw onderneming in de voedingssector te doorgronden, te verminderen en goed te beheren.

Brand, klimaat of contaminatie: welk risico is nefast voor jouw bedrijfsactiviteit?

De verschillende soorten bedrijven actief in de voedingssector hebben elk hun eigenheid en activiteit. Van de landbouwer die zich bekommert om de aardappelteelt tot de fabrikant die de frietjes verpakt en de transportfirma die instaat voor de distributie naar de supermarkt. Met zoveel verschillende actoren en activiteiten, is ook de verzekeringsnood binnen deze industrie erg divers.

Via een grondige risico-analyse brengen we in kaart waar voor jouw onderneming de zwaartepunten liggen. Is dat het risico op brand of contaminatie? Of eerder het veranderende klimaat of het transport? En welke assets zijn cruciaal voor je werking? Is dat je personeel, je livestock, je velden, je machines, …? Samen met je makelaar leg je de basis voor een gedegen verzekeringsbeleid.

Risico's in de voedingsindustrie hebben een impact op de maatschappij en de volksgezondheid.

Financiële gevolgen van recall zijn niet mals

Wat de risico-analyse soms nog complexer maakt, zijn de risico’s die invloed hebben op de samenleving. Denk aan grote voedselcrisissen zoals dioxine, fipronil en salmonella waarbij besmet voedsel in de rekken van de supermarkt en zo rechtstreeks bij de consument is terechtgekomen. Is er een mogelijke impact op de volksgezondheid? Dan volgt meestal een dringende terugroepactie (recall), doorgaans met een behoorlijk financieel staartje.

In zo’n situatie laat je je omringen door experts via je verzekering die niet alleen deze actie in goede banen leiden, maar je onder meer ook op communicatievlak bijstaan om de reputatieschade te beperken.

Lokaal en internationaal beschermd

De nood aan een verzekering op maat geldt voor elk bedrijf in de voedingssector. Of je nu een klein familiebedrijf bent in Vlaanderen of een groot internationaal bedrijf met diverse buitenlandse entiteiten.

Via het Lockton Global Partnership waartoe Vanbreda behoort, garanderen we onze dienstverlening ook buiten de landgrenzen. Zo zorgen we ervoor dat de verzekeringsdekkingen overal in lijn zijn met de lokale wetgeving.

Tip: in België behartigt Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, de belangen van de sector. Het is soms mogelijk om je aan te sluiten bij een groepsverzekering die de federatie aanbiedt.

Een blik op de toekomst

De voedingssector evolueert voortdurend. Om competitief te blijven, vooral op mondiaal vlak, moet de sector kunnen blijven groeien. Dat brengt gekende en nieuwe uitdagingen met zich mee, ook op verzekeringsvlak:

  • De nood aan arbeidskrachten blijft erg hoog, zeker bij productiebedrijven, wat niet evident is in de huidige krappe arbeidsmarkt.
  • Door de toenemende aandacht voor gezondheid, wordt sterk geïnvesteerd in productontwikkeling. Zo gebeurt er veel meer onderzoek naar gezondere alternatieven zoals suikervrije producten of bijvoorbeeld vleesvervangers.
  • Cyberveiligheid komt steeds hoger op de agenda bij voedingsbedrijven. Veel productiebedrijven zijn afhankelijk van hun IT-systeem en een uitval of hacking kan grote gevolgen hebben. Er is ook speciale aandacht voor het opleiden van medewerkers omtrent phishing.

Investeren in preventie = dubbel gewonnen

We stimuleren voedingsbedrijven dagelijks om maatregelen te nemen om schade te voorkomen. Zo adviseert een team van in-house ingenieurs ondernemingen al tijdens het bouwproces van bijvoorbeeld een nieuwe productiehal over de keuzes van isolatiemateriaal, compartimentering, sprinklage, … Deze weldoordachte beslissingen maken dat de risico’s bij aanvang beperkt worden en ook de verzekeringspremie onder controle blijft.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 12

Video­pod­cast — Glo­bal Bene­fits Management

Videopodcast
07.06.2024

Via Global Benefits Management kan jouw organisatie eenvoudig wereldwijd een sterk employee benefits-pakket beheren. Deze gestructureerde, centrale aanpak zorgt voor een handig overzicht van alle benefits en geeft je de mogelijkheid om een aantrekkelijk pakket samen te stellen in de war for talent. Is de sociale zekerheid in één van de landen waar je een vestiging hebt onbestaand of te beperkt? Dan kan je je medewerkers via dit verzekeringspakket ook extra ondersteunen. Kristof Baertsoen, expert Employee Benefits, vertelt in de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd over de voordelen van Global Benefits Management.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Global Benefits Management
Videopodcast Marine

Video­pod­cast — Mari­tie­me verzekeringen

Videopodcast
12.04.2024

De dynamische en internationale sector van de maritieme verzekeringen omvat alles dat te maken heeft met het vervoer van passagiers per schip en van vracht via alle transportmiddelen: weg-, spoor-, lucht- en zeevervoer. Dit type verzekeringen is cruciaal om te zorgen dat de wereldwijde handel en logistiek vlot blijven lopen. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast vertelt verzekeringsexpert Dirk Maes over het belang van een geschikte dekking voor elk bedrijf in de logistieke toeleveringsketen. Hij bespreekt ook de unieke positie van de Belgische markt en de uitdagingen waaraan de maritieme sector het hoofd moet bieden bij de transformatie naar een groenere toekomst.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Maritieme verzekeringen
VEGF05218

Onze tips voor een even­wich­tig ver­ze­kerd voe­dings­be­drijf: propertyrisico’s

Voeding
06.03.2024

Bedrijven die voedingsproducten maken, bouwen een sluitende risicodekking op aan de hand van aansprakelijkheids- en propertyverzekeringen. Onze experten Charlotte De Bruyn en Koen Van Weert lichtten eerder al de aandachtspunten voor aansprakelijkheid toe. In dit artikel gaan ze in op vier belangrijke uitdagingen op vlak van propertyverzekeringen.

Lees meer
Lees meer over Onze tips voor een evenwichtig verzekerd voedingsbedrijf: propertyrisico's
Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Ambu­lant plan

Videopodcast
23.02.2024

Hoe zit het precies met de terugbetaling van kosten voor tandverzorging, een nieuwe bril of een scan? Je kan voor deze zogenaamde ‘ambulante kosten’ geen aanspraak maken op je hospitalisatieverzekering en je ziekenfonds zorgt slechts voor een beperkte terugbetaling. Omdat ambulante kosten hoog kunnen oplopen, biedt 43% van de Belgische werkgevers vandaag al een ambulant plan aan dat aan deze kosten tegemoet komt. In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, vertelt verzekeringsexpert Bert Van den Broeck over het belang en de voordelen van deze verzekering voor werkgevers en werknemers.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Ambulant plan
CTA Image

Meer info?

Onze verzekeringsexperts in de voedingssector detecteren proactief nieuwe risico’s en ontwikkelen nieuwe verzekeringsoplossingen om jouw bedrijfscontinuïteit te beschermen.  Neem contact op via ons contactformulier.